Heerlijke basilicum

Basilicum is afkomstig uit India waar het een belangrijke rol speelde in de Ayurvedische geneeskunde en een spiritueel symbool was.

Via het Middellandse zeegebied werd het verder naar het noorden verspreid. Het Griekse woord ‘Basilikos’ betekent ‘koninklijk’. In die tijd was het hoofdzakelijk terug te vinden in de koninklijke kasteeltuinen wat de benaming ‘koningskruid’ verklaart. In Griekenland werd het beschouwd als het symbool van de vriendschap en liefde en werd het zelfs gebruikt in het gewijde water in de kerken.

Basilicum houdt van warme temperaturen en kiemt en groeit gemakkelijk en snel. Het is een één-jarige plant maar de botann kruidenkast kan dit een paar maanden verlengen. Het volstaat regelmatig de toppen van de oudere takken te knippen om bloei te voorkomen want die zorgt ervoor dat de plant afsterft.

Basilicum kan de eerste maal worden geoogst een 8-tal weken na het zaaien. Oogst de blaadjes altijd net voor gebruik voor een optimale smaak en textuur. Zodra de plant 12-15cm hoog is, is het aangeraden om de top af te knippen. Zo voorkomt u niet alleen bloei maar zorgt u ook voor de vorming van zijtakken.

Basilicum helpt bij de spijsvertering en wordt gebruikt als spoelmiddel bij mondkwaaltjes. Het is werkzaam tegen hoofdpijn en duizeligheid.

Basilicum is altijd van de partij in de Italiaanse en Franse keuken, dikwijls in gezelschap van tomaten, en natuurlijk in de fameuze ‘pesto met pasta’. Basilicum mag slechts op het einde van de bereiding worden toegevoegd om de smaak, de kleur en de textuur te bewaren.

Zaden weken voor het zaaien
Nee
Zaaidiepte
2-3 mm
Licht nodig om te kiemen
Ja
Optimale temperatuur om te kiemen
>=20°C
Tijd van zaaien tot kiemen
1-2 weken
Tijd van zaaien tot een jong plantje (5 cm)
4-5 weken
Tijd van zaaien tot eerste oogst
8-9 weken
Moet de bloei worden voorkomen
Ja
Verwachtte houdbaarheid
14-16 maanden
Koop Basilicum
Botann
Zuidhoekstraat 4
8880 Ledegem