Frisse citroen-melisse

Citroenmelisse komt oorspronkelijk uit centraal-Azië en Zuid-Europa en werd door de Arabieren via Spanje naar West-Europa gebracht.

De naam melisse verwijst naar de Griekse betekenis ‘honingbij’  vanwege het aanmaken van dikke druppels nectar.

Citroenmelisse heeft 3 à 4 weken nodig om te kiemen en groeit dan gestaag verder tot een volwassen plant. Citroenmelisse is meerjarig en kan dus enkele jaren worden gehouden. De jonge blaadjes moeten zorgvuldig worden geoogst om de geur en smaak goed te bewaren en het knippen van de oudere stengels zorgt dat ze niet gaat bloeien.

Paracelsus gaf citroenmelisse de bijnaam “het levenselixir van de Arabieren”. Het wordt gebruikt in de bekende likeuren ‘Chartreuse’ en ‘Benedictine’ die een helende werking worden toegedicht. Thee van citroenmelisse versterkt de zenuwen, is goed tegen hartkloppingen, migraine en melancholie. Het bevordert tevens de slaap.

In warme gerechten mag citroenmelisse pas op het laatste moment worden toegevoegd. Het wordt gebruikt in gemengde salades, mayonaises, in botersaus voor asperges en vleesmarinades waar het een frisse toets brengt. Gebruik citroenmelisse samen met dragon om azijn te kruiden en op die manier prachtige dressings te bereiden.

Zaden weken voor het zaaien
Nee
Zaaidiepte
2-3 mm
Licht nodig om te kiemen
Ja
Optimale temperatuur om te kiemen
20°C
Tijd van zaaien tot kiemen
3-4 weken
Tijd van zaaien tot een jong plantje (5 cm)
8-9 weken
Tijd van zaaien tot eerste oogst
13-14 weken
Moet de bloei worden voorkomen
Ja
Verwachtte houdbaarheid
>2 jaar
Koop Citroenmelisse
Botann
Zuidhoekstraat 4
8880 Ledegem