Dille
Dille is afkomstig uit het zuiden van Rusland van waar het zich verspreidde in het Middellandse zeegebied. Het was vooral bekend bij de Egyptenaren en de Romeinen.

Het woord ‘dille’ zou afkomstig zijn van het Noorse ‘dilla’ wat ‘verzachten’ betekent. Het werd gebruikt in de melk van baby’s om hen te kalmeren. Volgens de traditie brengt dille geluk.
Dille verkiest een ietwat lagere temperatuur en groeit iets trager dan basilicum maar kiemt vrij gemakkelijk. Het is een één-jarige plant en het aantal oogsten is beperkt. Daarom is het belangrijk om selectief de te oogsten en bloei te voorkomen door de grootste stengels weg te knippen.
Dille bevat veel mineralen en vitaminen die belangrijk zijn voor een gezonde haar- en nagelgroei. Het bevordert de spijsvertering en heeft een kalmerend effect.
De lichte anijssmaak maakt dille geschikt voor alle gerechten met azijn, yoghurt, room en de meeste visbereidingen. Denk maar aan het Noorse zalmgerecht ‘Gravlax’.