Super
salie

Salie is afkomstig uit de bergen van Zuid-Europa en het Middellandse zeegebied en was reeds gekend bij de Grieken en de Romeinen.

De betekenis komt van het Latijnse woord ‘salvare’; genezen, helen en redden. Salie werd als een wonderplant aanzien.

Salie heeft meer dan 2 maanden nodig om vanaf het zaadje een volwassen plant te worden. Maar zowel het kiemen als het groeien verloopt gemakkelijk. Selectief plukken en het voorkomen van bloei zorgt ook hier voor zachte en frisse bladeren.

Eeuwenlang was salie eerder gekend als medicijn dan als een keukenkruid en zelfs vandaag worden extracten van salie gebruikt in de moderne geneeskunde tegen koorts en bij snijwonden. Het bevordert de vertering, de bloedcirculatie en het zenuwstelsel. Salie is ook effectief tegen zwaarmoedigheid en depressie.

Salie heeft een sterke smaak en moet daarom met mate worden gebruikt in de keuken. Salie wordt veel gebruikt in allerhande vlees- en visgerechten maar ook in gebakken eieren en groenteschotels zorgt het voor een typische toets. Enkele blaadjes toevoegen aan het kookwater voor erwten, spruitjes, bonen en wortelen maken deze smakelijker en beter verteerbaar.

Zaden weken voor het zaaien
Ja
Zaaidiepte
5-6 mm
Licht nodig om te kiemen
Nee
Optimale temperatuur om te kiemen
20°C
Tijd van zaaien tot kiemen
3-4 weken
Tijd van zaaien tot een jong plantje (5 cm)
8-9 weken
Tijd van zaaien tot eerste oogst
12-14 weken
Moet de bloei worden voorkomen
Ja
Verwachtte houdbaarheid
>2 jaar
Koop Salie
Botann
Zuidhoekstraat 4
8880 Ledegem