Werking

Alle planten of kruiden hebben heel wat gemeenschappelijk. Ze hebben allemaal (zon)licht, water en voeding nodig. Alleen de hoeveelheid van elk kan heel sterk verschillen. De aanwezigheid van 2 kweeklades met hun eigen instellingen komt tegemoet aan de verschillende eisen van de meeste kruiden. De standaard ‘factory settings’ zijn aangepast voor de kweek van jonge plantjes en hoeven in dat geval meestal niet meer te worden bijgesteld.

Botann verzorgt
jouw kruiden.

Licht en donker

Botann laat je kiezen wanneer en hoelang je deze belichting wilt. Door per kweeklade een starttijd en duur in te stellen, controleer je zelf de groeisnelheid van je kruiden binnen de gemiddelde biologische limieten van 6 tot 12 uren.

De energie die nodig is om planten te laten leven en groeien wordt geleverd door licht. Chlorofyl absorbeert de lichtenergie die nodig is om glucose te maken uit CO2 en water. Dit proces wordt fotosynthese genoemd. Dit proces moet afgewisseld worden door een ‘donkere’ periode. Dit laat de plant toe om de glucose te gebruiken als een bron van energie en als bouwstenen om complexe molecules als cellulose en lignine aan te maken om te groeien.

Planten hebben enkel een heel smal deel van het lichtspectrum nodig. Door het gebruik van speciale led-verlichting die enkel deze golflengte voorziet, krijgen de kruiden wat ze nodig hebben met een minimum aan stroomverbruik.

Voeding
en water

Planten nemen water en voeding op via de wortels. Deze voeding bestaat hoofdzakelijk uit de anorganische molecules stikstof, fosfaat en kalium, samen met een reeks spoorelementen.

De wortels nemen het water op via het proces van osmose, gebaseerd op het verschil in concentratie van zouten in de oplossing en in de wortels. Die concentratie wordt gemeten als de elektrische conductiviteit (EC) waarbij 1,5mS/m de boven limiet is voor een optimale groei.

De wortels van de meeste planten zijn in staat om de voedingstoffen optimaal op te nemen wanneer de PH zich tussen 5 en 6,5 bevindt.

Ook de waterhoeveelheid is belangrijk; wortels mogen nooit uitdrogen maar hebben tevens zuurstof nodig opdat ze niet zouden afsterven.

Botann gebruikt het principe van ‘eb en vloed’ voor de watergift van de kruiden. De voedingsoplossing wordt vanuit het reservoir naar de kweeklades gepompt, 1 tot 6 keer per dag gedurende een paar minuten. De wortels nemen alleen op wat ze nodig hebben en de rest vloeit terug naar het reservoir.

Ventilatie

Planten hebben verschillende optima qua temperatuur en vochtigheid. Vooral tijdens het kiemen en de groei van de jonge plantjes is dit belangrijkst. Tijdens het opgroeien zijn de plantjes toleranter. De koude zal er meestal voor zorgen dat ze trager groeien terwijl de warmte, tot een zekere grens, voor een snellere groei zorgt.

Wanneer het vochtgehalte lange tijd te hoog is zal de groei stoppen bij gebrek aan verdamping. Ook het risico op algen en schimmels neemt dan sterk toe, zeker in combinatie met te hoge temperaturen.

Botann laat je per kweeklade een grenswaarde instellen voor deze parameters. Hierboven gaan de ventilatoren zorgen voor aanvoer van verse lucht die zowel de warmte van de verlichting afvoert als het vocht van de plantjes. Zelfs wanneer de gewenste parameters niet kunnen worden bereikt zullen de ventilatoren zorgen dat de kruiden optimaal kunnen overleven door een continue luchtstroom.    

Botann,
een trouwe bewaker

Naast het regelen van de groei, waakt botann over haar componenten. De botann kruidenkast beschermt zowel zichzelf als je kruiden.

Temperatuur en luchtvochtigheid

De gecombineerde temperatuur- en vochtigheidssensor registreert het microklimaat rond de plantjes. Iedere kweeklade heeft een ventilator die start zodra de grenswaarde wordt overschreden. Indien de limietwaarde wordt overschreden zal botann dit aangeven op het scherm.

Waterniveau van de kweeklades

De 2 sensoren controleren de goede werking van de bevloeiing. Vooraleer een pompje start, wordt gecheckt of de kweeklade effectief leeg is (eb niveau). Op het einde van de pomp-cyclus wordt er gecheckt of het waterniveau effectief hoog genoeg staat om de kruiden te bevloeien (vloed niveau).

Waterniveau van het reservoir

Botann checkt het niveau van het waterreservoir continu. Zodra het niveau te laag is vraagt botann je om het reservoir bij te vullen.

PH van de voedingsoplossing

De PH van de voedingsoplossing in het reservoir wordt continu gecontroleerd. Deze bevindt zich normaal tussen de 5 en 6,5 maar heeft meestal de neiging om langzaam te stijgen. Botann laat je weten wanneer het aangewezen is om enkele druppels PH-down oplossing te doseren.

Downloads

Aan de slag met botann

Lees hier hoe je stap voor stap
aan de slag kan met jouw Botann.

Botann
onderhouden

Ontdek hier onze uitgebreide handleiding
om je Botann perfect te onderhouden.

Specificaties

Capaciteit
40 plantjes
Kweeklades
2 lades
Inhoud reservoir
10 liter
Elektrisch
Aansluiting
2 x 220V + aarding
Verbruik maximaal
100 W
Verbruik gemiddeld
30W
Verlichting
Per kweeklade
30W led 2:1 rood:blauw
Gewicht (leeg)
90 kg
Afmetingen
Stand-alone (buiten)
60 x 60 x 85 cm (WxDxH)
Inbouwmaten
56 x 57,5 x 75 cm (WxDxH)
Botann
Louis Robbeplein 8/01
8500 Kortrijk